Inspiritual Link wandeling zondag 1 november: een verslag

Berichtenarchief

Zondagmiddag, 12.00 uur. Een grijze, dreigende, wat druilerige middag. Op de parkeerplaats van Zandhove verzamelen zich 5 mensen, Gerda, Myrthe, Betsie, Bertjan en ondergetekende. Hij, wiens naam niet genoemd mag worden omdat hij Chris heet, moet thuis blijven i.v.m. een corona-melding. Maar hij houdt het overzicht in de app-groep.

Met een beetje schaamte hijsen deze genoemde 5 zich op de fiets en fietsen over de voetpaden door het Zandhovebos. Steeds blijft er 1 achter en hier en daar worden wat dingen verstopt. Waarom? Uitleg volgt. Lees maar verder.
Uiteindelijk arriveren de laatste twee, Bertjan en Dirk Jan, weer op de parkeerplaats. Na een korte instructie blijf ik, Dirk Jan, dus alleen over. Het is een paar minuten voor de klok van 1. Maar lang blijf ik niet alleen. Om 1 uur precies vertrekken de eerste wandelaars voor deze verrassende ‘inspiritual link wandeling’. In tweetallen, coronaproof, geef ik hen de eerste vraag mee:
Welke mensen zijn voor jullie een voorbeeld als je denkt aan ‘een goed leven’. De antwoorden zijn zeer uiteenlopend.
Van Rosa Parks tot Obama, en van de
buurman tot aan bepaalde gemeenteleden
(ivm privacy noem ik hier geen namen).
Ook ‘mijn moeder’ kreeg een positieve pluim !!

Inmiddels heb ik al 2 nieuwe duo’s op pad gestuurd met deze opdracht. Uitgepraat over deze eerste vraag kwamen de duo’s bij post 1. Myrthe. Daar werd de tweede vraag gesteld….. ‘Welke bijbelfiguren hebben voor jou een voorbeeldfunctie?’ Al discussiërend over deze vragen kwamen er verschillende antwoorden:
Salomo vanwege zijn wijsheid,
‘de barmhartige samaritaan’ vanwege het actieve goed zijn  voor een ander,
Jezus met zijn  verhalen over eerlijkheid en rechtvaardigheid,
David omdat hij ondanks al zijn goede kanten ook zo menselijk was. Met gewone fouten.
En ook Mozes kwam langs vanwege zijn leiderschap.

Intussen waren ook de enige jeugdige deelnemers bij mij vertrokken. Voor hen lagen op verschillende plekken kleine kadootjes verstopt. Ook moesten ze werken aan een opdracht voor school. Zo werden het nuttige, het aangename en het onaangename verenigd in 1 wandeling. Hoe mooi kan een zondagmiddag zijn.

Van opdracht 2 naar 3, ontvangen bij Bertjan die ook de inwendige mens zorgde: ‘Schrijf de dingen op waar je dankbaar voor bent‘. Een lijst van hele mooie dingen : ouders, deze wandeling, mijn geloof, gezondheid, muziek, het toch luxe leven, mijn dierbaren, de gemeente, vrijheid, er kunnen zijn voor anderen, mensen om me heen. Allemaal dingen om dankbaar voor te zijn. Onuitputtelijk….

Terwijl de kids op weg gaan naar nog meer spannende cadeaus (ze hebben al een puzzel, een ballon om te versieren) praten de grote mensen (waarvan sommigen best wel weer kind zouden willen zijn) over vraag 4. Ontvangen bij Gerda: ‘Wat is het mooiste moment van de week?
vrijdagmiddag, vrij weekend voor de boeg,
zondag in de kerk,
mijn koorrepetitie, als die door gaat,
mijn sportmomenten,
rustmoment elke ochtend tijdens de stille tijd,
compliment krijg bij muziekles,
tot rust komen in natuur of bij God.
Wat een mooie momenten zijn er toch om van te genieten. Wat een mooie gesprekken zijn er gevoerd deze middag.

En terwijl de laatste net bij een blauwbekkende Dirk Jan vertrekken, komen de eerste weer terug. Nog steeds coronaproof !! Zij hebben hun antwoorden op de laatste vraag: ‘Wat kunnen we leren van deze coronatijd?‘ Deze vraag deelde Betsie uit, samen met de appel om de laatste etappe tot een goed einde te brengen. Het meest voorkomende antwoord op deze vraag luidt: dat het leven niet maakbaar is voor de mensen. Corona is een les in nederigheid. En dat is mooi. De hoogmoed van de (met name de westerse ?) mens komt toch een beetje ten val.  Wij denken dat we zelf alles maken  en breken en dan komt er ineens iets wat ons verplicht tot een pas op de plaats.
Bezinning. Bezinning op onze schepping en onze Schepper. En dat is precies waarvoor we begonnen zijn en nog steeds doorgaan met onze ‘inspiritual-link-vieringen’. Alle deelnemers hebben ons bedankt voor de organisatie. Wij bedanken hen voor hun deelname.

Chris, Betsie, Gerda, Myrthe, Bertjan en Dirk Jan