Blog van 31 maart: Kerk in tijden van corona

Berichtenarchief

In deze turbulente tijd schrijven de vijf beroepskrachten van het cluster Adventskerk-Oosterkerk dagelijks een blog. Van maandag tot en met vrijdag bloggen zij om beurten. Ter bemoediging, inspiratie, voor saamhorigheid. We plaatsen de nieuwe blog telkens bovenaan; de eerdere blogs zijn eronder te lezen.

31 maart – Dirk Jan Steenbergen: Intensive Care

Steeds weer komen de moeilijke berichten op je af in deze tijd. De laatste dagen gaat het vooral over de ‘Intensive care’. Of er wel genoeg bedden zijn.
Ik heb geen mening over dit probleem omdat ik simpelweg niet voldoende kennis heb. Ik ben ook geen profeet die de toekomst kan schetsen dus ook daar blijf ik maar verre van. Ik kan alleen maar hopen. Leven tussen hoop en vrees, dat is het nu een beetje. Als werker in de gemeente kun je nu maar weinig doen. Maar het aardige is dat je als gemeentelid best veel kunt doen.
Je kunt natuurlijk bij de pakken neer zitten, je huis op slot doen, de gordijnen dicht en de boodschappen laten bezorgen en wachten tot het over is. Dan moet je vooral ‘goedemorgen Nederland’ kijken want dat programma lijkt wel gespecialiseerd om alles wat fout gaat, twintig keer te herhalen. Dat kan. Maar je kunt ook je telefoon pakken, mede gemeenteleden bellen, elkaar moed inspreken, gedichten uitwisselen, kaarten sturen, en positieve verhalen delen. Mooie herinneringen vertellen aan elkaar. Want ook de corona-crisis gaat over.
En dan liggen we niet in een ‘intensive care-bed’ maar zijn wij een beetje ‘intensive care’ voor elkaar. Dat moet je niet enkel over laten aan professionals. Dat kun je zelf ook. Kaartjes hebben we allemaal nog in stapels ergens in de kast. Postzegels kun je laten bezorgen als je de deur niet meer uit wilt. Adressen zijn veelal op te zoeken. En mijn ervaring is dat een belletje of een kaartje mensen soms weer dagen vooruit helpt. Dat is ook ‘intensive care’.
En God dan? Waar blijft God in je verhaal? Nou…… God heeft zo Zijn eigen ‘intensive care’. Dat kunnen we leren uit heel veel Bijbelteksten. Bekende en onbekende. Hoe mensen Gods ‘intensive care’ hebben ervaren. Ik noem er een paar :

Misschien wel de bekendste uit ‘de Heer is mijn herder’
Psalm 23: 4
Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij uw stok en uw staf, zij geven mij moed.

Maar ook Paulus heeft zo zijn overtuigingen over de zorg van God :
Romeinen 8: 38-39
Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer.

En tenslotte uit het laatste Bijbelboek. De tekst die ik het mooiste vind. Maar waar vinden we God? Aan het begin en het eind van de tijden. Daar is Hij of Zij er voor ons !
Openbaring 1:17-18
Toen ik hem zag, viel ik als dood voor zijn voeten neer. Maar hij legde zijn rechterhand op me en zei: ‘Wees niet bang. Ik ben de eerste en de laatste.

Dirk Jan Steenbergen

Vorige blog:

30 maart

Volgende blog:

1 april